1. Zou je kort iets over jezelf willen vertellen?
Mijn naam is Roel Vos. Ik ben 32 jaar oud en ik woon in Sappemeer (Groningen). Ik woon samen met mijn vrouw Berber en onze dochter van 1 jaar. Ik breng naast het werk veel tijd door met mijn gezin. Daarnaast zit ik op voetbal en vind ik het leuk om aan mijn motor te sleutelen om er vervolgens mee te gaan rijden.
2. Welke opleiding en achtergrond heb je, en hoe heeft dit bijgedragen aan je huidige functie?
In 2013 heb ik de opleiding Middenkader Engineering Niveau 4 in de richting Mechatronica afgerond. Vanuit school heb ik stage gevolgd bij een zoetwarenfabriek en ben daar uiteindelijk ook in dienst gekomen. Na ongeveer 10 jaar in de zoetwarenindustrie te hebben gewerkt was ik toe aan een nieuwe stap.
3. Hoe ben je bij je huidige werkgever terechtgekomen, en wat trok je aan in dit bedrijf?
Via LinkedIn ben ik in contact gekomen met Multiselect Techniek. Hun professionele, maar toch persoonlijke benadering sprak mij aan om met hun in contact te komen. Multiselect Techniek kwam met een aanbieding om een gesprek aan te gaan bij mijn huidige werkgever. Dat gesprek ben ik aangegaan. Het voelde van beide kanten goed en zo ben ik bij mijn huidige werkgever Smurfit Kappa terecht gekomen.
4. Wanneer ontdekte je je interesse voor deze branche en voor dit vak in het bijzonder?
In het verleden heb ik eens een stageperiode van 15 weken afgerond bij een kartonfabriek in Hoogezand. Wat me toen opviel is dat het werk als mechanisch monteur binnen de technische dienst heel erg divers is in deze branche. Ook dat heb ik gemerkt bij Smurfit Kappa. De variatie in werkzaamheden spreekt mij heel erg aan.
5. Hoe ben je in de rol van mechanisch monteur terechtgekomen, en wat inspireerde je om deze kant op te gaan?
Voordat ik aan mijn opleiding Mechatronica begon wilde ik eerst graag de opleiding Werktuigbouwkunde gaan volgen. Echter was Mechatronica toentertijd een nieuwe opleiding. Hier werden drie opleidingsrichtingen gecombineerd, waaronder werktuigbouwkunde, elektrotechniek en besturingstechniek. Dit sprak mij meer aan dan alleen werktuigbouwkunde. Na het afronden van de mijn opleiding ben ik uiteindelijk aan de slag gegaan als allround monteur in de zoetwarenindustrie. Smurfit Kappa hanteert een systeem om de Technische Dienst te scheiden in een mechanische en elektrotechnische kant. Ik heb toen voor de mechanische kant gekozen.
6. Kun je een van de meest uitdagende of interessante projecten beschrijven waar je aan hebt gewerkt?
Als mechanisch monteur hebben we allemaal één of meerdere machines toegewezen gekregen waar jij verantwoordelijk voor bent op het gebied van mechanisch onderhoud. Één keer per jaar is er groot onderhoud aan 'jouw' machine. Voor mij is zo'n onderhoudsweek iets waar ik naar uitkijk. Dit wil ik natuurlijk zo goed mogelijk voorbereiden in samenwerking met o.a. onze werkvoorbereider. Het geeft achteraf een heel goed gevoel als alles is gegaan zoals ik in gedachten had en dat de machine weer vlekkeloos kan gaan draaien.
7. Wat denk je dat jou een goede mechanisch monteur maakt, en welke vaardigheden zijn volgens jou essentieel in dit vakgebied?
Als mechanisch onderhouds- en storingsmonteur vind ik het belangrijk dat je rustig kan blijven in bepaalde situaties wanneer de druk hoog is. De machines moeten uiteraard weer zo snel als mogelijk klaar worden gemaakt bij een storing. Ik ben van mening dat het werk het snelst en het beste gaat als je de rust bewaart. Verder ben ik iemand die van orde en netheid houdt en dit helpt mij in mijn functie als onderhouds- en storingsmonteur.
8. Hoe zie je jouw verdere ontwikkeling binnen Smurfit Westrock TWINCORR B.V. en wat zijn je ambities voor de toekomst?
Voor mij is het ten eerste belangrijk om de fabriek op mechanisch vlak goed te leren kennen. Uiteraard ben ik hier al goed mee op weg, maar er is altijd wat te leren. Het is dan ook goed om mijzelf te blijven door ontwikkelen. Voor de toekomst lijkt het me leuk om ook de elektrotechnische kant te leren kennen van de fabriek. Op deze manier kan ik mijzelf ontwikkelen om weer allround onderhouds- en storingsmonteur te worden.
